0

Cinc ciutats del món, des de la perspectiva d’un anarquista català com Carles Fontserè

La mostra romandrà oberta al Fòrum Berger fins el 30 de juny

En temps d’agitació i canvi social, arriba a l’Aula de Cultura Fòrum Berger Balaguer de Vilafranca del Penedès una magnífica selecció de l’obra fotogràfica de Carles Fontserè (1916-2007), conegut sobretot per ser un dels cartellistes més preeminents de l’anarquisme català durant la Segona República i la Guerra Civil. La seva lúcida mirada es va estendre durant un llarg exili per nombrosos països i ciutats del món.

A l’exposició “Photocitizen” ens assalten unes imatges en blanc i negre que tenen un munt d’anys però que podrien haver estat fetes abans d’ahir a Londres, Roma, París, Nova York i Mèxic DF. Són escenes de la vida quotidiana als carrers d’aquestes cinc macrociutats que ens colpegen perquè saben combinar amb equilibri la bellesa i la veritat descarnada. Al costat de la tendra presència d’un bon grapat de nens, en les fotografies de Fontserè també hi ha un munt d’indigents i borratxos que ens mostren la misèria amb tota la seva cruesa. Hi ha gossos i senyores boniques, hi ha imatges insòlites agafades al vol, però sobretot hi ha l’ull clínic de Fontserè radiografiant i escanejant tot el que es posa a l’abast de la sensibilitat del seu objectiu.

Una de les curiositats de la biografia de Carles Fontserè és que la seva dona, Terry Broch, a qui va conèixer a Nova York, és filla del vilafranquí Joan Broch, que també s’havia exiliat. Tot i que la vídua de Fontserè no va poder assistir a la inauguració, algunes persones presents a l’acte van recordar-ne aquesta vinculació. Precisament l’exposició que ara ha aterrat a Vilafranca, gràcies a la col·laboració de l’Obra Social de Caixa Penedès amb Bonart Cultural i la Fundació Lluís Coromina, ja es va poder contemplar a Banyoles, molt a prop d’on es va instal·lar la parella Fontserè-Broch l’any 1973 en tornar de l’exili.

A més de cartellista i fotògraf, aquest polifacètic personatge va fer de dibuixant, ninotaire i escenògraf, i també va escriure tres volums de les seves pròpies memòries. Conseqüent amb les seves idees, Fontserè es va implicar activament en la devolució dels Papers de Salamanca, però va morir sense que li haguessin retornat tots els cartells originals que li havien espoliat al final de la guerra. En qualsevol cas, a banda de contemplar unes fotografies d’una gran humanitat, l’exposició
-que es pot visitar fins al 30 de juny- ens permet repescar un d’aquests personatges singulars que ha donat el nostre país al llarg de la seva història.

Descarrega el fulletó amb la informació de l’exposició “Photocitizen” de Carles Fontserè a l’Aula de Cultura Fòrum Berger Balaguer de l’Obra Social de Caixa Penedès.